EDC

Zaj van babám!

Valamikor pár éve, talán egy podcastban hallottam először az úgynevezett aktív zajszűrős fej- és fülhallgatókról. Így jár ugye az, aki abszolút meg van elégedve a jelenlegi fejesével, a jó öreg Sennheiser HD 202-essel és nem követi a trendeket. A beszélgetés elég gyorsan meggyőzött arról, hogy nekem ilyen kell, főleg mivel körülbelül három éve egy open officeban csücsülök és néha még a saját gondolataimat sem hallom, szóval néha igazán jól esne valami csend-féleség. Gyorsan utána is néztem, hogy mennyibe kerül, majd azzal a lendülettel le is tettem róla, elvégre én biztosan nem engedhetek meg és nem is vennék meg magamnak egy ilyen rohadt drága kütyüt.

Szóval el is engedtem a dolgot, de azért egy másik szálon motoszkált bennem a flac és a vásárlási láz, hogy lecseréljem a fejhallgatómat egy picit komolyabbra. Aztán valamikor 2018 szeptember elején elmentünk a budaörsi Auchanba, ahol többek közt ajándékot néztünk a lányunknak, amit majd a hamarosan megszülető kistesó hivatott hozni (ami egyébként bevált!). Csak úgy 10 perc kellett hozzá, hogy feltegyem az elég drága kérdést Nórinak:

Apának nem hozhatja ezt a Marci?

Bose QC35 (forrás: bose.hu)

Történt ugyanis, hogy külön pulton ki volt állítva egy Bose Quietcomfort 35 II, amely ugye rendelkezik a már említett aktív zajzárral. Na, hát ettől közelebb még nem voltam ilyen cucchoz, így bár nem szokásom, de azonnal rávetettem magam. Fülest fel, telefonnal párosít és….

asztakurvaezmegmiafasz?!?!

Annyit kiegészítésképp még tudni kell rólam, hogy én egy elég zajos üzemben dolgozom, illetve már írtam, hogy open office-ban ücsörgök pár órát, majd vonattal ingázom (diákok és szófosó emberek gyűjtőhelye) és egyébként is, mindig zaj vesz körül. Na most képzeljétek el az arcom, mikor feltettem a fejhallgatót és aktiválódott a zajzár: egyszerre mintha megsüketültem volna. Ott álltam a fullosan tömött Auchan közepén és (szinte) semmit sem hallottam. Beszarás. CSEND VAN!!!!

Nézem az árcimkét: 60 rongy. Nekemezkell. Nóriért elmegy, visszarángat, megmutat, könyörög… aztán még egyszer megnéztem az árát, jahogyaznemezafejhallgató?! 129 000. Oké, kérdés eldöntve, mama és a fejhallgató is a helyén marad. Csak hát ugye az a kurva kisördög…

Egy pár hónapja eléggé stresszes lett a légkör és a munka, így a feszültség levezetésére mindig könyvet olvastam az utazások közben (Helló, King Mester!). Ez hellyel-közzel működött is, viszont vagy én lettem nagyon öreg, vagy a tömeg lett egyre rosszabb: az utóbbi időben egyszerűen nem tudok koncentrálni a vonaton, mert mindenki olyan kurva hangos lett, hogy igazából mindent tudok az 5-6 méteres körzetem életéből, de hogy mi történt a könyv előző 10 oldalán már semmit. Konkrétan néha már pofátlan módon becsatlakoztam a beszélgetésbe, mert annyira idegesített.  Tuti hogy így lesz az ember sorozatgyilkos…

Szóval elkezdtem nézelődni a fülesek iránt, hogy mégse 150 decivel nyomassam a zenét, hogy csend legyen… Rengeteg tesztet végigolvastam, majd kiválasztottam azt a két modellt, amivel igazán foglalkozni akartam. Ezeket is alaposan átrágtam. És közben szidtam a kurva eget is, hogy milyen rohadt sok pénzbe kerülnek ezek. Lehet hogy ez egyeseknek farzsebes összeg, de nekem ez a több mint 100 000 forint… hát többször meggondolandó. Kétgyerekes szülőként a józan ész és a szívem is azt mondta, hogy ezt az összeget rájuk is költhetném. Majd pedig jött a gondolat, hogy előbb-utóbb szájba fogok vágni egy-két embert a vonaton és az utcán… aztán hazaviszem a fusztrációmat és ahelyett hogy örülnék a gyönyörű családomnak csak morgok ésatöbbi.

Minden lehetséges módon próbáltam magam meggyőzni, hogy miért kell, illetve hogy miért nem kell a cucc. Pénzügyi terveket készítettem és kerestem a lehetőséget a megvásárlásra vagy a kihagyásra és a továbblépésre. Mindent megpróbáltam.

Végül léptem.

Tada.wav

Sony WH-1000XM3 – szerelem első hallásra

Valahol itt ért véget a régi bejegyzés. Most már több mint két éve használom, igaz ez már a harmadik darab. Az első fogta magát egy fél évvel a vásárlás után és többé nem akart bekapcsolni. A cserébe kapott második alig pár hónapra rá szintén. Szerencsére a szerviz és a márkabolt is teljesen korrektül viselkedett én pedig már kurva ideges voltam, hogy egy ilyen drága cuccal ennyit kell szaroznom, de mégis roppantul elégedett vásárló vagyok.

Tavaly vettem hozzá egy MP3 lejátszót is, egy SONY NW-A55L típusú cuccot, amely olyan szépen küldi át LDAC-on keresztül a magas felbontású zenéket, hogy öröm hallgatni. Persze itthon a vezetéken keresztül szoktam kikapcsolódni, de általában ugye utazás/munka közben szól, oda “elég” a BT is. Stílusügyileg csak annyit tudok hozzátenni, hogy nagyon jól horzsol rajta a metál, de a jazz is lehengerlő. Naponta több órát rajtam van, hallgattam rajta zenét, néztem filmet és bizony játszottam is vele, mindenhol remekül teljesített. Odabent az irodában tökéletes, néha csak “üresen szól”, de a vonaton is kellemesen lecsökkenti a külső zajokat, szóval tök jó érzés hallani a saját gondolataimat.

Összességében nem bántam meg a megvételét és szívből tudom ajánlani mindenkinek, aki ilyesmiben gondolkodik, mert tényleg megéri az árát.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük